Puppystart

HOELANG MAG IK WANDELEN MET MIJN PUP?

 

Wandelen met een pup is erg belangrijk voor de ontwikkeling van zijn zintuigen. Een puppy leeft in zijn eigen wereld. In die wereld gaat de tijd heel snel, de ontwikkeling gaat razend rap! Vergelijkbaar met een kind is een pup heel snel volwassen. Hij moet veel zintuigen toelaten in zijn wereld en moet daardoor heel snel alle zintuigen ontwikkelen. Een pup is niet bezig met het besturen van de auto, om naar de supermarkt te gaan, appjes te beantwoorden of series te kijken. Eigenlijk zijn wij ‘frontaal’ opgegroeid wat bij een hond niet van toepassing is. Die communiceren normaliter via de zijkant.

Een pup is bezig om inzichten te krijgen in zijn brein, alle nieuwe geuren moet hij opslaan. Hij wil op zo’n kort mogelijke tijd zijn checklist afmaken. Met checklist bedoelen we een lijstje dat elke pup in zijn hoofd heeft vanuit nature. Dat is de natuurlijke drang om zaken zoals geuren, energie, geluiden, fietsers, vlindertjes te ordenen in zijn hoofd. Voor de pup is er niets beter dan ontwikkelen in de natuur. De muizen te ruiken, wat gaatjes te graven, wat takjes te besnuffelen en met de wind waaiende blaadjes te spelen. Over boomstammetjes te klimmen, verstoppertje te spelen in het bos, achter een takje aan rennen en zo kan ik nog wel even doorgaan. De pup beleeft de wandeling het liefst spontaan & op een positieve manier. Een goede & vrolijke vibe. Als je met een pup direct in een woonwijk gaat wandelen, kan het zijn dat de prikkels teveel zijn en de druk te hoog is. Socialiseren gaat in stapjes, de eerste stapjes om te ontwikkelen en alle geuren tot zich te nemen is voor een pup het fijnst in het bos, op een veld of andere natuurlijke omgevingen met zoveel mogelijk natuurlijke prikkels in plaats van menselijke prikkels.

Tijdens het wandelen ontdekt hij alles en tijdens het slapen geeft de pup dat een plekje in zijn hoofd. We noemen dat resetten. Dus in onze beleving van de ontwikkeling van de pup hangt een wandeling niet vast aan minuten. Dat in tegenstelling tot veel websites die beweren dat je maar een paar minuten mag wandelen op basis van leeftijd. Naast het ontdekken van de natuur is het ontzettend prettig voor veel honden om braingames te doen, daar raken ze mentaal door uitgedaagd en zet ze anders aan het denken.

Dog achtige rassen:

Als je dog achtige rassen hebt zoals Deense Dog, Dog Argentino, Bull Mastive of Duitse Herder is het aan te raden dat je niet teveel activiteiten op de hond zet want de botten moeten nog heel hard groeien. Maar de socialisatie met de pup mag zeker buiten je huis de eerste maand een halfuur tot driekwartier in beslag nemen. Daarmee bedoelen we dat je 500 meten loopt en op avontuur gaat en daar 45 minuten over doet. Dit in plaats van 45 minuten galopperen met de hond, dat is absoluut niet de bedoeling.

Kleine rassen:

Heb je een kleiner ras zoals een Tekkel, mini poedel, cairn terrier of Jack Russel zou je een hondenbuggy of draagtasje mee kunnen nemen. Je kunt zo een lange wandeling maken samen met je hondje en iedere keer er even uitlaten bijvoorbeeld om stukjes samen te lopen. Deze hondjes houden ervan om met jou uren mee te wandelen. Ook in een buggy of draagtas doet hij veel ervaring op en ontwikkelen de hondjes zich ook. Echt wandelen is met deze kleine hondjes niet verstandig als ze zo jong zijn. Lekker picknicken en het hondje rondom je laten drentelen is ook heel leerzaam voor dit soort.

Middelgrote rassen

Dan heb je nog een groepje middelmatige rassen! De Nova Scotia Duck Tolling Retriever, Border Collies, Labradors en bijvoorbeeld de Spaanse waterhond. Dat zijn energieke hondjes die snakken naar een leuke wandeling maar de eerste maand zijn ze vrij gevoelig op de gewrichten en de heupen dat je daar voorzichtig mee moet zijn. Je kunt dus een grote wandeling maken op een vlakke & vaste ondergrond anders ga je ze belasten. Mul zand, strand en duinen in het begin vermijden of hele kleine stukjes.

Atletische rassen!

En dan hebben we de atletische honden zoals de Rhodesian Ridgeback, windhond-achtige, Greyhound, Beagel en de Weimaraner. Die hebben van nature een atletische bouw. Deze honden hebben als pup al meer spiermassa rond hun gewrichten waardoor deze honden op jonge leeftijd meer mogen bewegen, niet galopperend de wereld tegemoet moeten gaan, maar beweging is niet slecht voor dit type. Dit soort rassen hebben het ook echt nodig om zich maximaal te ontwikkelen in de natuur. Bij deze rassen moet je echt tijd nemen om naar buiten te gaan. Tussen de 8-15 weken in een prikkelarme omgeving mag je al zeker 3 keer per dag 45 minuten buiten op avontuur gaan. Voor deze honden is maximaal 800 meter geen probleem per avontuurlijke ontdekkingsreis, dat kun je in die 45 minuten gerust afleggen. Samen een gat graven, takken bekijken, de pup laten rondsnuffelen, ritselende bladeren, blubber, zand, verstoppertje, spelelementen genoeg te bedenken in 45 minuten :-). Van 15-25 weken is het advies om met deze honden zeker 1,5 uur buiten te zijn in een natuurgebied en een stuk wandelen. Niet galopperen en geen kilometers vreten maar ook hierbij ga samen op avontuur! Ook mag je met 20 weken 2 keer per week rustig aan beginnen met het kennismaken met hardlopen en/of fietsen. Bouw dit op en maak dat leuk! Daarmee bedoelen we. Ga eens 100 meter lopen naast de fiets. Ga twee dagen later eens op de fiets (advies zadel laag dat is prettig voor jezelf) en laat de hond dan 200 meter naast de fiets wandelen. Week later ga je 200 meter rustig ‘draven’, zodat de hond een tempowisseling ervaart en rustig aan wat naast de fiets draaft; 200 meter. Dat geld tevens voor het hardlopen. Rustig aan opbouwen met veel plezier zodat je hond het echt super leuk gaat vinden om samen met je iets anders te gaan doen. Wil je het hele opbouwschema eens doornemen? Of heb je andere vragen? Mail dan naar info@puppystart.be dan denken we mee!

Uiteraard houden we ten allen tijde rekening met de weersomstandigheden warm/glad en individuele karaktereigenschappen. Een pup die van nature wat onzeker is kunnen we de eerste weken het beste moedig maken in de tuin! Maar wat we vooral niet willen, dat is met een Rhodesian Ridgeback (even specifiek dit ras) 4 x 10 minuten aan de riem buiten laten en weer snel naar binnen. Mocht je vragen hebben over bovenstaand artikel, mail of bel dan gerust dan gaan we specifiek voor dat ras/pup kijken wat de beste ontwikkeling is.

TIPS:

1: Socialiseren doen we in de natuur! Zorg echt dat je inspanningen doet in de natuur, dat je daar de uitdagingen zoekt. Maak gebruik van een auto als je die hebt met een bench/tuigje en rijdt gerust al op jonge leeftijd naar het bos. Daar zijn geen spelletjes voor nodig om mee te nemen.

2: Alles wat in de stad gebeurd heel rustig opbouwen. Dus we gaan eerst op afstand wandelen rond een school, kinderboerderij, parken of busstation. Iedere week bouwen we dat een beetje op om de hond geen stress te geven. Is je pup onder de indruk, probeer die prikkel dan te vermijden en ga terug naar huis.

3: Zorg ervoor dat als je hebt gewandeld de pup in de bench doet met een botje of een Kong met wat lekkers erin om rustig in slaap te kunnen vallen. Tijdens de slaap van een pup zijn ze aan het resetten. Is je pup gevoelig voor prikkels in huis, doe dan een deken over de bench zodat hij je niet kan zien en ongestoord kan rusten.

Wil je meer weten?

Kijk dan naar de filmpjes in het puppystart pakket via www.puppystart.be.
Er is op donderdagavond van 20.00-21.00 uur een gratis Webinar waarbij jullie als gezin 1 vraag kunnen stellen, die ga ik beantwoorden aan alle nieuwe puppy-eigenaren! Wil je meer zelfvertrouwen in je handelen en een observatie van je puppy, jou & je gezin? Maak dan een afspraak voor een privéles waarbij we in 2 uur gaan werken aan de oefeningen. Ik geef je dan inzicht & oefeningen mee zodat de pup in een harmonieuze sfeer kan opgroeien. Mail dan gerust naar info@puppystart.be of bel naar +32 (0)477 5639 55. Lees hier meer blogs.

Groetjes, Geertje