Puppystart

HELP! Mijn puppy bijt ons en de kinderen

 

Een vraag & noodkreet die ik dagelijks via de mail en telefoon voorbij hoor komen. Een puppy in huis is fantastisch, maar ook hard werken. Herkenbaar? Puppy’s willen graag ontwikkelen, dat gaat razendsnel! Ze groeien per week zo ongeveer een levensjaar van een mens. Jij moet dat als eigenaar allemaal maar bij zien te houden, dat is niet niks. Ze willen overal aan snuffelen & bijten en de structuur waarnemen zodat ze een checklist in hun hoofd kunnen gaan maken en alle nieuwe geuren, smaken & omgevingen kunnen opslaan. Een soort vakjes in het brein waar hij of zij het kan plaatsen. Hoe meer hij in zijn mond kan pakken, hoe beter dat is voor zijn ontwikkeling maar dat moeten we op de juiste manier aanbieden.

Dat bijten doet pijn & is vervelend

Ik hoor je denken, dat bijten doet pijn en is vervelend. Dat is ook zeker, hij mag ook niet in de handen bijten maar vanuit de natuur is de pup gewend om in alles te bijten en zo zijn waarnemingen op te slaan in zijn brein, dat is goed om te realiseren. Maar wij willen de hond huislijk opvoeden, dat is een uitdaging & voor de pup niet natuurlijk. We moeten de pup dus veel gaan leren. Als eigenaar ben je blij dat je pup er is, wil je een fijne & harmonieuze sfeer maar je hebt ook een ‘wilde tijger’ in huis dat vergt inzicht, doorzettingsvermogen & leiderschap.

Protest = bijten

Als eigenaar willen we dat de pup van onze spullen afblijft. Dat hij de schoenen laat staan, niet in de bank gaat bijten, niet in de tafelpoten en zeker niet in andere huisdieren of huisgenoten. De pup wil maar één ding en dat is zo snel mogelijk groot worden. Na een maand komen de volwassen tanden al en als je als eigenaar de pup remt krijgt hij frustratie. Hoor je het puppy denken? ‘Luister jij eens, ik wil ontwikkelen en jij zegt dat dat niet mag? Daar hou ik niet van ik ga in protest… dan ga ik bijten want je stoort mij in de ontwikkeling’!

Vanuit de ogen van de pup

Ik neem je nog heel even mee in het brein van de pup. De pup is soms met zoveel geuren in zijn hoofd bezig dat hij aan het snuffelen is en opeens komt er een meneer, mevrouw of een kind van bovenaf die pup aaien of iets duidelijk maken dat iets niet mag. De eerste paar keer laat de pup dat toe maar de volgende keren gaat de pup protesteren want hij wil al zijn zintuigen ontwikkelen. De pup zegt dan eigenlijk ‘Ik wil mijn hoofd goed structureren en jij stoort mij telkens!’

Het gedrag van de pup, verschillende karakters

Tijdens de gedragstest bij de fokker komen verschillende type puppy’s naar voren. Daar kijkt de fokker naar in combinatie met jouw thuissituatie. Er zijn ook veel puppy’s met veel jachtdrift. De prooi kan dan de kinderen zijn, dat is vlakbij en een goede manier om te ontwikkelen maar niet de juiste manier. Drift is een gedrag dat ze nodig hebben om zichzelf moedig te maken! Dat ze het lef hebben om uitdagingen aan te gaan, dat ze zelfvertrouwen ontwikkelen. Geuren, smaken en geluiden zijn het belangrijkste voor de puppy’s, de ogen gebruiken ze niet veel. Het vrijgekomen hormoon hebben ze nodig om later een hele stabiele houding aan te kunnen nemen en als ze daarmee bezig zijn willen ze niet gestoord worden.

Het bijten is dus natuurlijk, maar hij mag de kinderen, huisgenoten en jezelf niet zo behandelen. Er is wel evenwicht nodig want de pup moet zich wel kunnen ontwikkelen. Hoe gaan we die uitdaging aan & die voldoening krijgen? Daar ben ik voor, daar gaan we een oplossing voor vinden. Met braingames, een bos & bijvoorbeeld een longeerlijn kun je van allemaal spelletjes inzetten om de pup mentaal uit te dagen en zijn behoefte optimaal te geven.

TIPS:

  1. Zorg dat je inzicht hebt in de situatie met kinderen en puppy’s.
  2. Probeer de eerste 3 weken de riem niet te gebruiken, maar ga op avontuur in het bos & laat hem vol zelfvertrouwen met je meelopen. Dat mag iedere dag een uur zijn waarin je samen op onderzoek uitgaat & bijvoorbeeld maar 1 kilometer aflegt.
  3. Blijf altijd heel goed observeren door de dag heen, als de pup in de hoge energie gaat moet je altijd anticiperen. Dat is vaak na het wandelen & eten. Dat als hij te enthousiast wordt naar de kinderen of andere huisgenoten, doe hem in de bench en zorg dat hij ergens op kan knabbelen.
  4. Je kunt diegene ook claimen zonder met de handen eraan te komen. Het pupje moet zich gedragen en je laat met je lichaam zien dat hij daarvan af moet blijven. Je claimt het echt op met de volgende mindset; ‘dit is van mij, en daar kom jij niet aan’. Dat is in de eerste weken keihard werken!
  5. Ik zou de kinderen een alternatief bieden om een goede band op te bouwen; ga braingames kopen of maken voor de hond zodat je samen met de kinderen en de pup spelletjes kunt spelen. De pup gaat de kinderen dan veel sneller aanvaarden.
  6. Zorg dat hij voldoende kan slapen op een rustige plek, een pup slaapt tussen de 16- 18 uur op een dag. Tijdens die uren kan hij z’n hoofdje resetten en alle opgedane ervaringen verwerken en ordenen in zijn brein.

Wil je meer weten?

Kijk dan naar de filmpjes in het puppystart pakket via www.puppystart.be.
Er is op donderdagavond van 20.00-21.00 uur een gratis Webinar waarbij jullie als gezin 1 vraag kunnen stellen, die ga ik beantwoorden aan alle nieuwe puppy-eigenaren! Wil je meer zelfvertrouwen in je handelen en een observatie van je puppy, jou & je gezin? Maak dan een afspraak voor een privéles waarbij we in 2 uur gaan werken aan de oefeningen. Ik geef je dan inzicht & oefeningen mee zodat de pup in een harmonieuze sfeer kan opgroeien. Mail dan gerust naar info@puppystart.be of bel naar +32 (0)477 5639 55. Lees hier meer blogs op.

Groetjes, Geertje