Puppystart

Wanneer start je met het trainen van je puppy?

 

De meeste eigenaars starten met hondenschool of groepstraining wanneer hun pup vier maanden oud is. Maar wist je dat pups eigenlijk al leren vanaf 7 weken, wanneer je ze naar huis haalt? In deze blog vind je tips & tricks om het leren bij je pup van in het prille begin te stimuleren.

De gouden tip: begin vroeg met puppytraining

Al vanaf je pup het nest verlaat en bij je thuis wordt onthaald, begint hij of zij te leren. Het brein van de pup is vanaf 7 à 8 weken al in volle ontwikkeling. Het is net dan dat de pup trouwens het meest ontvankelijk is voor nieuwe ontdekkingen en uitdagingen. De zintuigen staan op scherp. Begin dus vroeg met een gepaste puppytraining!

Tip 1: De juiste taal

Onze eigen taal is nieuw voor de pup. In het nestje werd er op een andere manier gecommuniceerd. Daarom raad ik je aan om in je communicatie heel simpele, korte woordjes te gebruiken. Vertaal je wensen in korte, duidelijke bevelen. Zo verstaat de pup je het snelst. Ook de moederhond is heel direct en rationeel in haar communicatie naar de pups toe. Op een andere manier dan via taal weliswaar. Ongewenst gedrag wordt dan gecorrigeerd door grollen of blaffen.

Bepaal van in het begin het jargon dat door het hele gezin gebruikt wordt. Tegen de pup zeggen: “pupje, zou je eens zo lief willen zijn om eventjes te gaan zitten” zal weinig succes hebben. Een korte “zit” maakt beter duidelijk wat je bedoelt.

Tip 2: Wees lief

Zorg ervoor dat je op een positieve manier met je puppy omgaat. Probeer de eerste twee weken zeker geen negatief verbaal gedrag te vertonen. Dit kan een ernstige invloed hebben op het gedrag van je hond. Vrees je toch je geduld te verliezen? Dan is het beter om je puppy te begrenzen en hem of haar tijdelijk in een rennetje of bench te zetten. Zowel voor de pup als voor het baasje is dat even een time-out, tijd om weer tot rust te komen.

Tip 3: Beloon royaal

Beloon je puppy door blij en enthousiast te zijn en werk hierbij ook met voedsel. De pup zal zien dat je voedsel met hem of haar deelt en krijgt zo een gevoel van samenhorigheid en samen overleven. Daarom adviseer ik je om de eerste weken het eten uit de hand te geven. Sommige puppy’s vinden een speeltje krijgen ook een beloning. Daar kan je dan mee afwisselen.

Tip 4: De kauwknook

De pup zal al snel zijn of haar tandjes wisselen. Om de wisseling te stimuleren, geef je best een kauwknook. Zo is de pup even stil. Je creëert een ZEN-momentje, me-time voor het hondje. Rustig knabbelen zonder gezeur van het baasje ????

Zo, met deze vier tips kan je van in het prille begin je pup goed integreren in het gezin.

Wil je graag meer leren over de eerste weken van je pup?

Puppytraining start vroeger dan je eerste dag in de hondenschool. Onze online Puppystart-cursus kan je volgen vanaf je beslist om een puppy in huis te halen. De training zit boordevol tips en tricks in videovorm, aangevuld met handige downloads. Bovendien mag je een persoonlijke vraag stellen. Zo kan je nog gerichter aan het werk met het trainen van je puppy. Veel succes!