Puppystart

Je puppy gezond opvoeden: 5 tips voor stimulans en structuur

 

Om een gelukkige hond te krijgen volstaat het niet hem eten en drinken te geven en op een schapenvachtje te laten slapen, al dan niet voor de open haard.

Voldoende beweging is ook onontbeerlijk, maar om je hond echt gelukkig te maken, kan nog net dat ietsje meer. Het is belangrijk de pup ook mentale stimulansen en uitdagingen te geven. De pup zal dan uitgroeien tot een stabiele, gelukkige hond.

Een gelukkige hond is een gezonde hond!

We geven enkele belangrijke tips:

Tip 1: Zorg dat je zelfzeker overkomt

Zorg dat je zelfzeker overkomt en dat je rust uitstraalt. Zeg elke ochtend tegen je pup: “Vriendje, ik ga je vandaag op een leuke manier begeleiden en samen gaan we de wereld ontdekken”.

Tip 2: Geef je pup een eigen plekje

We hebben allemaal behoefte aan een plaatsje waar we ons rustig en veilig voelen, zo ook je pup. Zorg daarom dat je puppy een plaatsje krijgt waar hij zich rustig en veilig voelt en dat alleen van hem is zoals een bench, mandje, dekentje,… Een plaats waar de pup kan doorslapen en de belevenissen in zijn jonge leven kan ordenen en desnoods resetten. Jonge honden slapen immers zo’n 16 uur per dag. Verdeel die rustperiodes zo goed mogelijk. Als het hondje wakker wordt, geef het dan een uitdaging van een paar minuutjes. Laat hem bijvoorbeeld spelen met een plastieken fles waar je zijn brokjes ingestopt hebt.

Tip 3: Toon dat je de baas bent

Honden kennen een sociale rangorde. De leiders lopen voorop en de anderen volgen. Probeer deze regel zo goed mogelijk te respecteren tijdens het wandelen. Jij bent de leider voor je hondje, gedraag je dan ook zo. Je hond heeft daar alle belang bij. Jij bepaalt de weg, het ritme, de rustpauzes, niet je hond.

Tip 4: Behoud de controle ook buitenshuis

Zorg onder het wandelen dat je de rol van begeleider blijft hanteren. Laat niet toe dat je hond de rollen omdraait, wat we soms wel zien. Het gebeurt onbewust, maar het geeft je hond een onzeker gevoel. Nu eens jij de leider, dan weer je hond, dan jij weer. Het komt verwarrend over voor je hond, hij wordt onzeker en de sfeer wordt geladen. Dit uit zich vaak in stressmomenten en angst. En dat is noch voor jou, noch voor het hondje een prettige ervaring. Het verpest de wandeling.

Tip 5: Geef je pup een veilig gevoel

Honden creëren een soort structuur in hun gedrag, ik noem dit de “Black box”. Ze merken het wanneer de begeleider op sommige momenten mentaal niet sterk genoeg is. Ze zien dat de begeleider onzeker overkomt en zich niet als de leider van de roedel gedraagt. De hond gaat de rol van de leider overnemen. In de natuur gebeurt net hetzelfde; als de roedel twijfelt aan de capaciteiten van de leider, wordt hij aan de kant geschoven en komt er een nieuwe leider. Je hond wil ook zijn leider kunnen vertrouwen, dat geeft hem een veilig gevoel. Overtuig jezelf dat je jouw hondje op elk ogenblik en in elke situatie moet begeleiden.

Wil je graag meer leren over de eerste weken van je pup?

Je puppy opvoeden kan met onze online Puppystart-cursus. Deze cursus zit boordevol tips en tricks om de opvoeding van je hond vlot te laten verlopen. Je krijgt de cursus in videovorm, samen met een aantal handige PDF-downloads. Bovendien mag je een persoonlijke vraag stellen. Zo kan je heel praktisch aan het werk met je puppy. Veel succes!